Kuchyňské spotřebiče vysoké kvality
navržené a sestrojené pro Vás v Austrálii
 
  

Časté otázky - pomalý odšťavňovač Optimum

Dobrý začátek je naše video s názvem Poznejte svůj odšťavňovač Optimum!


Jaký je rozdíl mezi jemným sítem, sítem s velkými dírami a sítem bez děr?

Odšťavňovač má jemné síto pro tvrdší potraviny (materiál ULTEM/PEI) a hrubé síto pro jemnější potraviny - včetně ovoce (nylonový materiál).

Jemné síto má díry, které jsou menší, aby se do šťávy dostalo méně dužiny. Hrubé síto umožňuje proniknutí podstatně většího množství dužiny. (plné vlákniny)

Ve většině případů je vždy možné použít jemné síto, jestli tedy nechcete více dužnatou šťávu - nicméně to záleží od vaší preference.

Síto bez děr, kterému se někdy říká homogenizační síto (materiál ULTEM/PEI) slouží k vyrábění ořechových másel, zmrzlin a jídla pro děti a od dužiny neoddělí žádnou tekutinu.

 

Tipy pro používání modelu Optimum 400 a vyhnutí se zablokovaní při současném omezení dužiny:

Tip #1) Potraviny do odšťavňovače netlačte/nestrkejte

Většina z náš odšťavňovala pomocí starších odšťavňovačů založených na systému odstředění. Jestli si pamatujete, tyto stroje si vyžadovali, abyste do nich potraviny tlačili/strkali sílou a umožňovali použít velké položky - jako třeba celá jablka. Bylo potřeba, abyste mrkev anebo jablka silou zatlačili na točící se čepel, která je rozsekala na malé létající kousky.

V případě odšťavňovače Optimum anebo jakéhokoliv jiného pomalého odšťavňovače toto stlačení/strkání/zatlačení sílou nepoužívejte. V tomto zařízení se nenachází žádná točící se čepel a nedochází k sekání. Není potřeba žádné tlačení. Místo toho jednoduše nechte potraviny, ať spadnou do „žvýkacího šneku“. Není potřeba doslova žádná síla a tlačení příliš velkého množství potravin do skluzného žlabu může mít za následek, že příliš moc zeleninové masy zacpe šnek, v důsledku čeho bude do vaší šťávy protékat více dužiny anebo se odšťavňovač zablokuje.

Když odšťavňujete bylinky, dávejte do odšťavňovače Optimum najednou pouze malé množství - nasekejte bylinky na krátké, přibližně 3 cm dlouhé části. Díky tomu může odpad snadno vyjít ze skluzného žlabu. Není potřeba, abyste bylinky stočili do klubíčka. Malé prameny bylin, koriandru, petržele, kadeřávku, špenátu a jiné listové zeleniny můžete pomalu vsouvat dovnitř bez použití jakékoliv síly.

Skvělý tip pro velkou, listnatou anebo vláknitou zeleninu je odstranit listy ze stonku, nasekat listy a stonku na 3-5 cm dlouhé části a jemně je vsouvat do odšťavňovače, čím umožníte šneku, aby přísady vtáhl do odšťavňovače pouze s jemnou pomocí v případě potřeby.

Tip #2) Nejdříve odšťavněte rostliny s nízkým obsahem vlákniny a rostliny s vysokým obsahem vlákniny odšťavněte až nakonec

Tohle je opravdu důležitý tip: Jestli budete odšťavňovat  zeleninu s vysokým obsahem vlákniny, jako třeba celer anebo špenát, odšťavněte ji jako poslední! Proč? Protože vláknina v celeru má tendenci hromadit se ve výstupním portu naspodu odšťavňovacího šneku. Jestli se tento port ucpe, dojde k protékání dužiny, čímž se do vaší šťávy dostane větší množství dužiny. Jestli ovšem budete následovat první tip, šance, že k tomu dojde, se sníží téměř na nulu.

Dokud zůstane výstupní port otevřen, množství dužiny ve vašem džusu bude minimalizováno. Nejlepší způsob, jak to dosáhnout, je nejdřív odšťavňovat ovoce a zeleninu s nízkým obsahem vlákniny: Jablka, mrkev a tak dále a pouze pak houževnatější a vláknitou zeleninu a ovoce. Tímto postupem dosáhnete o moc lepší výsledky, co se týče množství dužiny ve výsledném džusu.

NB: Jestli plánujete odšťavňovat hodně velké množství a nevadí vám malé množství dužiny v džusu, další alternativou (pro zabezpečení, že odšťavňovač nezablokujete), je střídat listovou a houževnatou zeleninu s tvrdší zeleninou, jako je třeba mrkev a červená řepa.

Tip #3) Správně zasuňte červenou zátku

Ujistěte se, že červená gumová zátka/jazyk naspodu odšťavňovací mísy je správně vložen do patřičné štěrbiny. Tato část je odstraňovací pro usnadnění čistění, jenomže při opětovném vložení se často vloží nesprávně. Slouží jako tlakový bod, aby se zajistilo, že dužina vychází ze skluzného žlabu.

Tip #4) Odšťavněte svou šťávu

Jestli se ve vaší šťávě ještě stále nachází moc dužiny, jednoduše šťávu nalijte zpátky do stroje a uvidíte, že po druhém projetí strojem bude odstraněna téměř všechna dužina.

Jestli chcete, můžete ji také protlačit přes pytlík na ořechové máslo. Tento způsob si však vyžaduje víc času a úsilí.

 

Použití kohoutku odšťavňovače:

Kohoutek odšťavňovače nabízí v odšťavňovači Optimum funkce navíc. Když je umístěn správně, můžete začít odšťavňovat se zavřeným kohoutkem. To umožňuje dosáhnout funkci míchání, která vám umožňuje odšťavnit vaše oblíbené přísady a naplnit talíř (max. 300 ml) vaší oblíbenou směsí. Když jsou vaše potraviny odšťavněné, jednoduše otevřete kohoutek a vypustíte smíchanou šťávu do vaší sklenice - omezíte tak případné pěnění. Díky automatické funkci vylučování dužiny můžete i nadále odšťavňovať, až dokud se nenaplní talíř, vypustit šťávu a pak pokračovat v odšťavňování. Funkce míchání také zlepšuje výsledky při přípravě ořechového másla.

 

Jak dlouho mám močit mandle pro přípravu mandlového másla?

Doporučujeme mandle močit minimálně 6 hodin, přičemž ideální doba je 12-14 hodin. Vodu (doporučuje se filtrovaná) sloužící k odmočování je potřeba vyměnit každých 12 hodin.

Jestli vodu pravidelné měníte, můžete je nechat ve vodě déle, nicméně v závislosti od tepla a podmínek prostředí často začnou kvasit.

Jelikož proces močení má napodobit přírodu a déšť, můžete mandle po počátečním období močení vyndat a nechat vyklíčit (pomocí k tomu určené nádoby anebo pytlíku pro ořechové máslo ve sklenici a oplachovaní každých 12 hodin). Jestli použijete kvalitní mandle, narostou jim malé ocásky. Delší odmočování se však nedoporučuje.

 

Jaké jsou rozměry zařízení Optimum?

Výška: 46 cm
Šířka: 18 cm
Délka: 23 cm
Rozměry skluzného žlabu: 3.5 x 5.5 cm

Hrdí operátoři řady spotřebičů Optimum v České republice

PayPal Logo

contact info

  • Athena Solutions Pty Ltd – Froothie (NL)
    Unit 4, 173-181 Rooks Road
    Vermont VIC 3133
    Australia
  • DPH registrační číslo : NL 824103099B01
    Zákaznický servis : [email protected]
    telefonní číslo : 228880081

INSTAGRAM