Kuchyňské spotřebiče vysoké kvality
navržené a sestrojené pro Vás v Austrálii
 
  

Informace



  • Často kladené otázky o odšťavňování

    1.  Proč si to vyrábět, když si to mohu koupit?

    Je to prostě tak dobré!

    Čerstvá šťáva je nabitá živinami oproti běžně koupenému džusu z místního obchodu. „Čerstvé džusy” prodávané v obchodech jsou často vyráběny mixováním různých úrod dohromady, což ale znamená, že se jejich čerstvost může lišit. Navíc jakýkoliv džus, který se dostane do Vašeho obchodu a Vaší sklenice, je průmyslově zpracovávaný.

    Doma vyrobený čerstvý džus je super jednoduchý způsob, jak získat ohromné množství živin. Sníst 500 g zeleniny a ovoce k snídani je namáhavé, ale velmi snadno to můžete vypít. Živiny z čerstvého džusu jsou navíc absorbovány účinněji, než kdybyste je jen pokousali.

    Ale hlavní důvod pro čerstvý džus je ten, že chutná výtečně a budete se cítit ještě lépe.

    2. Jaký druh odšťavňovače byste měli zvolit?

    Čerstvý džus je vždy lepší, než džus koupený v obchodě, ale pokud chcete nejlepší výnos z dělaného džusu, tak je vždy lepší pořídit odšťavňovač s lisováním za studena než odstředivý odšťavňovač. Vysoce výkonné odšťavňovače s lisováním za studena bývají zpravidla tišší než odstředivé odšťavňovače, což mnozí ocení, zejména po ránu. Vzhledem k tomu, že někteří prodejci kuchyňského zařízení matou své zákazníky, doporučujeme si před koupí některého odšťavňovače se pozorně seznámit s nabídkou různých druhů přístrojů čtením recenzí od zákazníků.

     Obstojný odšťavňovač s lisováním za studena není levný, ale rozumnější je koupit dobrý odšťavňovač a užívat si ho po dobu několika let. Dobrý kvalitní odšťavňovač s lisováním za studena Vám dlouhodobě ušetří peníze, nejen, že bude mít delší trvanlivost, ale také proto, že budete mít vyšší výtěžnost, takže budete moci kupovat méně ovoce. Dobrým znakem toho, že je zařízení kvalitní, je to, že vyvedená dužina je suchá a ne vlhká.

    3. Je těžké používat odšťavňovače s lisováním za studena?

    Odšťavňovač s lisováním za studena má spoustu součástí, tedy jeho montáž, demontáž a čištění zabere nějakou chvíli. Na druhou stranu, některé odšťavňovače mají velmi snadnou montáž, demontáž i čištění – jen jednu část je třeba čistit, přičemž kartáč a další součásti je možné jen opláchnout.

    Nadšenci zabývající se zdravím doporučují pití čerstvých džusů hned po jejich vylisování, protože živiny se rychle z odšťaveného ovoce ztrácí. Není od věci zdůraznit, že se doporučuje vymačkat zhruba 1 litr šťávy naráz a vypít ji během jednoho až dvou dnů, protože ponechat šťávu déle ztrácí smysl výroby čerstvého džusu.

    4. Co můžete odšťavňovat?

    Všechno! Je to k nevíře, ale pokud máte dobrý odšťavňovač, můžete vymačkat téměř jakékoliv ovoce a zeleninu a výsledek je vždy úspěšný.

     Spousta odšťavňovačů dokáže odšťavnit cokoliv, počínaje citrusovými plody až po tvrdou mrkev a listovou zeleninu. Řapíkatý celer, zázvor a jablko však vyžaduje speciální pozornost. Celer a zázvor musí být nakrájen na malé kousky; jinak jejich dlouhá vlákna snadno ucpávají odšťavňovač. Co se jablek týče, je třeba vybírat si tvrdší varianty než ty měkčí, které dělají džus příliš viskózním.

    Oblíbené kombinace pro odšťavňování:

    - pomeranč + mrkev + řapíkatý celer + zázvor

    - grapefruit + pomeranč + citron + zázvor

    - grapefruit + koriandr

    - zelené jablko + okurka + máta

    + BONUSOVÁ OTÁZKA: Co dělat s tou vší dužinou?

    Pokud máte kvalitní odšťavňovač, zbytková dužina je většinou zcela suchá, neobsahuje šťávu nebo jiné významné živiny. Vláknina jako taková je pro Vás dobrá, takže ji můžete přidat například do těsta na chleba nebo do smoothie, pokud potřebujete porci navíc do své stravy. Někteří lidé také vyrábí pesto nebo jiné dipy a nebo jí krmí svá zvířátka, která potřebují vlákninu.  

    Protože dobrý odšťavňovač nezanechává mnoho živin v dužině, není tato textura nijak zajímavá a obyčejně se vyhazuje. Lisování džusu, ovoce a zeleniny bývá většinou zdravější variantou, než když je jíte.

  • Výběr správného odšťavňovače

    Co byste před koupí odšťavňovače měli vědět?

    Vybrat odšťavňovač není tak jednoduché, jak se zdá. Všechny odšťavňovače jistě odšťavní šťávu, ale proces získání šťávy a konečný výsledek je vždy odlišný. Různé odšťavňovače často mají různé výnosy odšťavené šťávy, schopnosti odšťavňování a způsoby odšťavňování. Protože all-inclusive odšťavňovač ještě není k dispozici, jsme zde, abychom Vám pomohli vybrat odšťavňovač, který bude nejlépe vyhovovat Vašim potřebám.

    Před koupí odšťavňovače byste se měli sami sebe zeptat na tyto otázky:

    Který odšťavňuje nejlepší živiny?

    Odšťavňovače mohou extrahovat džus z mnoha běžných druhů ovoce a zeleniny. Avšak pouze kvalitní zařízení mohou snadno odšťavňovat menší potraviny jako zelené listy nebo malé bobule. Kvalitní odšťavňovače mají mnohem lepší výnosy a zadržují mnohem více živin než méně kvalitní a jednoduché odšťavňovače, které extrahují živiny poboucháním listů. Před tím, než koupíte odšťavňovač, měli byste mít jasný seznam surovin, které budete hlavně odšťavňovat a jakou úroveň výnosu z nich potřebujete.

    Jaký džus Vám chutná?

    Před nákupem odšťavňovače zvažte, jakou máte rádi konzistenci džusu. Máte rádi svůj džus hustý s dužinou a malými kousky ovoce a zeleniny? Nebo dáváte přednost džusu na vodní bázi? Pokud máte rádi husté džusy, měli byste uvažovat o nízkootáčkovém odšťavňovači, jako je Optimum 700 Advanced odšťavňovač s lisováním za studena, který může odšťavnit celé ovoce a zeleninu a jeho provoz je při 40 otáčkách za minutu. Pokud dáváte přednost džusům na vodní bázi, budete potřebovat vysoce výkonný odšťavňovač, jako je Optimum 500 s lisováním za studena, který extrahuje více živin a džusu. Další věc, kterou je třeba brát v úvahu, je životnost zařízení a kolik produkuje pěny. Odstředivé odšťavňovače, což jsou ty, které mají rychle rotující nádoby, typicky nebudou produkovat džus s dlouhou životností a budou produkovat pěnu na povrchu. Nízkootáčkové odšťavňovače jsou lepší pro delší životnost.

    Jak často a kolik džusu chcete?

    Při zvažování koupě typu odšťavňovače je důležité brát v potaz počet použitých ingrediencí. Odstředivý odšťavňovač může zpracovat široký rozsah ovoce a zeleniny ve velmi krátkém čase, zatímco pomaloběžné odšťavňovače mohou stejné suroviny zpracovávat 30 až 60 minut. Výhodou pomaloběžných odšťavňovačů však je, že pomalým odšťavňováním získají vyšší kvalitu džusu, který je plný živin. Možná také budete potřebovat, aby odšťavňovač neměl uzavřený systém, pokud byste chtěli odšťavňovat větší množství surovin. Uzavřený systém odšťavňovače omezuje množství šťávy, které můžete udělat.

    Jak často ho chcete čistit?

    Všechny typy odšťavňovačů musí být vyčištěny ihned po použití a u některých toto čištění trvá mnohem déle, než u jiných. U některých, kde to trvá moc dlouho, se to stává komplikací. Je třeba tento fakt brát v potaz ještě před tím, než se rozhodnete odšťavňovač koupit. Mnoho lidí koupilo vysoce výkonný nízkootáčkový odšťavňovač a pak ho měli jen uskladněný bez používání z důvodu neochoty ho pak čistit. Jestliže je čištění problém, je odstředivý odšťavňovač lepší volba, protože má samočistící zařízení, které odstraňuje dužinu a je snadnější na vymývání.

    Jaký máte rozpočet?

    S širokým rozsahem nabídky odšťavňovačů máme také široký rozsah cen. Nízkonákladové odstředivé, které lze snadno najít na našem trhu, se velmi často porouchají a mají špatné výsledné produkty odšťaveného džusu. Vysoce kvalitní odstředivé jsou doporučovány pro začátečníky. Další třídou jsou jednopřevodové odšťavňovače následovány dvoupřevodovými extraktory, které obyčejně mají nejlepší výsledky, ale jsou nejvíce nákladné.

  • Může mixér za 10 150,- Kč změnit Váš život?
    Může mixér za 10 150,- Kč změnit Váš život?

    Ano

    Od Catherine Price Když si poprvé koupíte Vitamix 5200 takzvané Ferrari mezi mixery,je pravděpodobné, že vám hlavou proběhnou dvě myšlenky. První z nich bude “opravdu utratím víc jak 10 150,-Kč Kč za mixer? a ta druhá je “Tento přístroj se chystá změnit můj život.”

    Minimálně toto jsou myšlenky, které jsem měla já, když jsem si koupila Vitamix na konferenci zabývající se výživou před několika týdny. Neměla jsem v úmyslu uskutečnit tento nákup; já jsem jen doprovázela některé kolegy, kteří šli k prezentačnímu stánku Vitamixu, kde rychle mluvící mladý muž s headsetem a s impozantní dovedností Dixie poháru nabízel vzorky do nadšeného davu. Dívala jsem se, jak zkapalnil ananas. Byla jsem svědkem toho, jak česnek i se slupkou přeměnil v pyre. Okusila jsem vzorek zeleného smoothie, potom tortilla polévku a mixované kapučíno. Před tím, než jsem si vůbec uvědomila, co se stalo, už jsem vytahovala svou kreditní kartu. Škoda? 10.920,- Kč – a to už se slevou.

    Jak jsem procházela výstavní halou, s obrovskou krabicí bouchajíc mi do holení, začala jsem se sama sebe ptát, co jsem to vlastně právě udělala. Pak jsem uslyšela hlas, který na mě volal.

    “Nebudeš litovat jediné koruny!” zvuk křičel silným jamajským přízvukem. “nebudeš litovat jediné koruny!”

    Uviděla jsem starší paní, která na mě ukazovala prstem a měla široký úsměv na tváři. Tato paní neměla žádnou spojitost s Vitamix stánkem; ona jen cítila tolik nadšení ke svému stroji, že když viděla ten můj, nemohla si pomoci a musela zajásat.

    “Miluji můj Vit-a-mix” pokračovala, vyslovujíc každou slabiku před tím, než se pustila do velkých komplimentů ohledně politiky vrácení peněz a oprav od této společnosti. “Miluji ho tak moc, že bych za něj dala život!”

    Bylo to silné, i když zvláštní, potvrzení. A jak jsem odcházela pryč, její slova mi zněla v uších, moje úzkost ohledně jeho ceny se rychle přeměnila na něco jiného: vzrušení.

    Vitamix je technicky mixer. Ale nazývat ho tak, zdá se spíš jako urážka. Co se kvality a zdatnosti týče, jsou tyto dva téměř neporovnatelné.

    Mohu toto tvrdit, protože v roce 2012 Cook’s Illustrated je porovnávali v článku nazvaném _”Mixery” – americký kuchyňský test porovnával devět spotřebičů, včetně Vitamixu, Kuchyňského pomocníka 5ti rychlostního mixeru a tajemně nazvaného Ninja Professional. Testeři jeden po druhém testovali mléčnými koktejly. Drtili led. Mixovali margarity. Chcete-li oddělit slabé od silných, také udělali měsíční testování denních smoothies kde považovali zeleninovou výzvu jako ultimátní: syrovou kapustu. Toto byl úkol, který “prověřil zkázu mnoha mašin”

    Cook’s Illustrated vysvětluje, že je několik faktorů, které přispívají k účinnosti mixerů. Jedním, nepřekvapujícím, je síla motoru; při 1,380 wattů (asi dvě koňské síly), Vitamix 5200 měl více jak dvakrát větší sílu než jeho hlavní soupeř v přehledu v Cook’s Illustrated. Dalším je tvar nádoby: zakřivený spodek Vitamixu pomáhá vytvořit vortex, který tlačí jídlo efektivněji mezi čepele. A posledním faktorem jsou čepele samotné: čím blíže se dostanou k okraji nádoby a čím lépe je rozložený jejich úhel, tím efektivněji mohou zachytit kousky jídla ve své oběžné dráze. (stejně tak není na škodu, že čepele 5200 se mohou otáčet až do rychlosti 240 mph).

    S těmito třemi factory, které jsou pro jeho prospěch, Vitamix 5200 exceloval mezi všemi těmito kuchyňsky testovanými úkony. Cook’s Illustrated uzavřel s tím, že 5200, “miláček šéfkuchařů restaurací”, je “oddaný kuchyni /jež/ prokázal, že neexistuje prakticky nic, s čím by si neporadil”. Zatímco “jeho provedení za přehnanou cenu”, pokračuje článek, “jeho vyjímečná trvanlivost (nemluvě o jeho sedmileté záruce) z něj dělá levnější pro jeho dlouhou životnost, než ten méně nákladný, který zase potřebuje častou výměnu.”

    Bylo to tak inspirující ocenění Cook’s Illustrated – nemluvě o 301 stránkové knize s recepty, která byla přiložena v krabici s Vitamixem – že jsem si sama rozhodla udělat vlastní verzi kapustové výzvy. Pokud je Vitamix opravdu kuchyňskou pomůckou, která změní život, jak se změní můj vlastní život, pokud strávím následujících pět dnů jezením pouze jídla, připraveného v něm? Zakončím svůj experiment jako raw strávník? Nebo strávím noci sněním o stejku? Abych to zjistila, zásobila jsem svou lednici zmraženým ovocem a zeleninou, koupila si nějaký základ pro smoothie: jogurt, banány, a mléko. Plán nebyl pouze Vitamix. Chtěla jsem Vitamax.

    Co bylo u experimentu již zřejmé, Vitamix byl pro mě novinkou. Poprvé jsem o této značce slyšela jen při Díkuvzdání, kdy jedna rodinná přítelkyně mi říkala, že si pro něj navrhla ve své renovované kuchyni speciální místo. (“Ty si navrhuješ kuchyň podle svého mixeru?” ptala jsem se. “to není jen mixer” střelila mi zpátky). Od té doby jsem narazila na ukázku Vitamixu ve Whole Foods a zaslechla jsem nějaké lidi v tělocvičně mluvit o jeho výkonu. Při tom bzukotu mě napadlo, že společnost musí být relativně nová.

    Ale teď už vím, že společnost Vitamix už funguje od roku 1921, kdy muž zvaný William Grover “otec” Barnard začal svou kariéru jako obchodní cestující prodávající moderní kuchyňské spotřebiče. Barnardovi byl představen jeho první mixer v roce 1937 a – dle firemní tradice – ihned poznal hodnotu mixovat tak rychle a snadno a připravit zdravé jídlo, které tak výborně chutná. Barnard relativně pokřtil linii mixerů “Vitamix” založených na slově vita, z latiny pro “život”, a rodina, předpokládáme, už nikdy nemusela znovu použít své zuby.

    Barnard přinesl svůj mixer na obdiv publiku v roce 1949, kdy vytvořil jeden z prvních amerických televizních komerčních informací, 25minutovou ukázku, která obsahovala recepty na strouhanku, bramboráčky, pročišťující špenátové nápoje, a smoothies, které obsahovalo jak syrová vajíčka, tak jejich skořápky (budeme je pít jako mléčný koktejl”! Vykřikoval Otec). v Roce 1969 uvedla společnost na trh praotce mého 5200: Vitamix 3600, který byl nadupaný natolik, že měl sílu přeměnit led v rozbředlý sníh, umíchat těsto, a namlet zrna. Společnost – která je doposud rodinná – pokračovala vylepšováním svého stroje, co se týče jeho síly a trvanlivosti, a momentálně uvedla na trh 7500, mírně tišší a uhlazenější verzi 5200, který má ceníkovou cenu 12.696 Kč.

    (Pokračování ze strany 1)

    Chápu, proč je někdo ochoten dát více peněz za tišší model, protože když jsem spustila svůj Vitamix poprvé: znělo to jako bych ve své kuchyni startovala řetězovou pilu. Během jednoho z mých inauguračních pokusů vyrobit smoothie, vzuch z ventilatoru motoru ho začal tlačit po mé kuchyňské lince.

    Tímto zastrašená jsem se rozhodla zahájit svůj experiment s nějakým “jednodušším” receptem z Vitamixové kuchařky (ano, recepty jdou až na “pokročilé”: zahradní koktejl, špenátové a jahodové smoothie, jahodové a špenátové lassi, broskvový a banánový shake. Předpokládalo se o nich, že jsou jednoduché – narozdíl od mého předchozího mixování, které vyžadovalo konstantní zastavování a restartování, abych dostala kousky jídla mezi čepele, Vitamix pozřel vše, co jsem do něj dala. (A narozdíl od odšťavňovače, který vymačkává tekutinu a nechává cennou vlákninu jako odpad, Vitamix přemění vše do pitelné podoby, včetně vláken.)

    Při obědu a večeři jsem své smoothie od Vitamixu doplnila polévkou, kterou jsem se naučila z doprovodného DVD ke stroji, půlhodiny vedené výuky ženou, která mě uvítala do “rodiny” v přední části displeje obklopenou čerstvou zeleninou. (“Určitě je to něco víc, jak pouhý stroj” řekla. “Je to úplný životní styl.”). Když jsem se propracovala přes tortilla polévku, kapustu a pórek, a – mou oblíbenou – brokolici a sýr, experimentovala jsem také s prominutím Vitamixu, pokud to někoho děsí, zkráceně: použila jsem Vitamix na ohřívání polévek, když se dělají. (Jeho čepele se otáčí tak rychle a vyrábí tolik tření, že když ho necháte běžet 6 minut, tekutina se ohřeje natolik, že produkuje páru.)

    Pomocí Vitamixu jsem vyrobila hummus; namlela mandlové máslo. Umixovala melounovou limonádu na barbecue. Nakrájela zeleninu (na nízké otáčky, Vitamix může pracovat také jako kuchyňský robot). A protože jsem v něm získala důvěru, začala jsem bloudit od oficiálních Vitamix receptů v knížce vhazováním jakýchkoliv už částečně povadlých produktů z mé lednice. Nějaká cuketa navíc? Hoď ji do Vitamixu. Povadlý mangold? Rozmixovat! Začala jsem Vitamix používat skoro jako drtič odpadků, ale s hlavním rozdílem, že jsem vypila to, co jsem vyprodukovala.

    Když společnost Vitamix pověřila poradenskou firmu, aby udělala online segmentační studii trhu v roce 2009, zjistilo se, že 393 dotázaných majitelů Vitamixu by každá z osob doporučila Vitamix dalším 13,4 jiným osobám. Holly Hacker, ředitelka přímého prodeje a zkušeností zákazníků společnosti Vitamix říká, že počet byl tak vysoký, že výzkumníci trvali na opakované kontrole dat. Nejdříve jsem také osobně pochybovala o udaném počtu, ale během tří dnů, co jsem ho sama měla a udělala smoothie pro své tchány a manžela, schválila jsem stroj do kanceláře manažera, pobláznila jsme své přátele a pozvala své rodiče na specifický oběd tematicky zaměřený na Vitamix. Když moje matka, bývalá zdravotní sestra, odmítla mé borůvkovo-kapustové smoothie z toho důvodu, že to vypadalo jako žluč, cítila jsem se, jako by právě odmítla mého nového přítele. Dychtící po získání jejího svolení, našlehala jsem jí místo toho jahodový sorbet.

    V roce 2010 dala společnost dohromady knihu nazvanou Gratitude - Vděčnost, soubor příběhů a ohlasů na Vitamix k jeho 90letému výročí. Kromě náhodných mišmaš potvrzení od celebrit (včetně Jason Mraz, Gabrielle Reece, a výkonného producéra trilogie Pán prstenů) je kniha plná dojemných osobních příběhů pravidelných uživatelů Vitamixu, kteří uvádí, že stroj změnil jejich životy.

    Je tam pár, který se setkal, když muž pozval svého spolupracovníka – a nyní svou ženu – na pizzu, jejíž ingredience byly připravovány ve Vitamixu (“pokaždé, když vidíme předváděčku Vitamixu, Craig a já jsme oba sentimentální”), žena, která se starala o svého nemocného psa, kterého uzdravil Vitamix mix syrového kuřecího (“Dokonce můj pes miluje Vitamix”), a matka, která uvádí, že kdyby její dům postihl požár, popadla by své členy rodiny a svůj Vitamix na cestě z domu ven.” Další žena mluví o Vitamixu jako o “dárku, co jí seslalo nebe”.

    A pokud to zní pouze jako marketingové žvásty, navrhuji si najít něco o Vitamixu na Twitteru. (Nebo, pro tyto účely, prohlédnout si oficialní facebookové stránky Vitamixu, které mají více jak 93.000 “liků”) “Neplatí mi za to, co říkám, ale MILUJI svůj Vitamix mixer,” tweetoval jeden uživatel. “Udělat Vitamix smoothie pouze z posbíraných plodů na zahradě mně dělá tak šťastným, tancuji po kuchyni!” napsal další.

    Lidé tweetují o mazlení se se svým Vitamixem. Posílají své favority recepty (například titulek: “Okurkové štěstí”), a sdílí fotografie jasně zelených smoothie.

    A nejsou to jen ženy, které milují vegan nebo jógu. “Mluvím o svém Vitamixu jako Jay-Z mluví o hodinkách, ”tweetoval jeden mužský fanoušek Vitamixu. Jiný muž, který uvádí, že si Vitamixoval svou vodku, se chlubil, že měl “jen s dominujícím párem banánů” – verzi smoothie, která mu bušila na hrudi.

    Proč Vitamanie? Část nadšených lidí pravděpodobně má co do činění s potěšením používat tak dobře sestavený stroj. (Čtyři miliony domácích uživatelů v USA mají Vitamixy, ale oddělení oprav společnosti má pouze čtyři zaměstnance). Příprava a čištění je jednoduché a je něco uspokojivého na věděckém projektu před očima vše mixovat. Ale možná největší výzvou Vitamixu spočívá v jeho schopnosti dělat nutriční magii. Všichni víme, že bychom měli jíst více zeleniny, ale preferujeme pití smoothies. Vitamix nám dovoluje dělat obojí: To, co začíná jako povinnost se mixováním přemění v léčbu.

    Páty den jsem zcela zničila svou Vitamixovou sérii jídlem jehněčí šawarmy – událost, která mi dala šanci reagovat na to, co se mi stalo v předchozích dnech. Nejpodivnější věc, rozhodla jsem se, nebylo pole zmrzlé produkce, které skončilo v mém obvykle prázdném mrazáku (od kapusty přes mango až po na ohni praženou kukuřici). Nebyl to fakt, že jsem vnutila svému švagrovi špenátovo-ananasovo-zázvorové smoothie, nebo že jsem si koupila speciální pár špuntů do uší při mixování (Vitamix na vysoké otáčky má typický 84decibelový rozsah, což se řadí někam mezi projíždějící motocykl a hlasitý vysavač), nebo co bych navrhla – ve vší vážnosti – že můj manžel a já jsme Vitamix vzali sebou na dovolenou.

    Nejpodivnější věcí bylo, že pátý den, ve chvíli, kdy jsem zkonzumovala nejméně 20 Vitamixových smoothies a polévek – a kdy můj manžel prozradil, že jsem mu už naservírovala tolik namixovaných tekutin, že snil o mém Vitamixu – a já jsem nebyla zoufalá natolik, abych tento experiment ukončila. Místo toho, jsem se probudila s pocitem nadšení, které smoothie si dám k snídani. Spíš, než bych se cítila okradena o čas během experimentování, cítila jsem se podivně uspokojena: pokaždé, když jsem měla hlad, jsem si prostě umíchala další drink. (Snad právě proto, jsem neztratila nic na váze – ukázalo se, že přeměna pevných látek v tekuté nevypařuje jejich kalorie.)

    Je to už více jak měsíc, kdy na mě ta žena vykřikla schválu na Vitamix přes výstavní halu; cítím se tak osvobozená od přípravy běžných jídel a nápojů, že kdybych viděla někoho, jak nese krabici s Vitamixem, také bych pravděpodobně cítila tu potřebu přisvědčení. Moje dieta na zelených tekutinách mi dává pocit nejen zdravého, ale kouzelného, jakoby snížení jídla na malé kousky mě dělá morálně lepší – a i když to zní směšně, vyzývám tě, abys ochutnal můj zázvorovo- špenátovo-ananasový odvar a řekl mi, že ses nezměnil. Uznávám, že v určité chvíli se můžu už nabažit Vitamixu – dnešní zmražená kapusta mixovaná s kapustou čerstvou se už dostala na maximum toho, co může banán zakamuflovat. Ale do té doby, pokud můj dům zachvátí požár, vím, který spotřebič si vezmu na útěku ven sebou.

    Catherine Price je autorkou Vitamania: Our Obsessive Quest for Nutritional Perfection. Píše o diabetu pro A Sweet Life.

  • Mixování versus Odšťavňování? Jak dostat z ovoce co nejvíce živin
    Mixování versus Odšťavňování? Jak dostat z ovoce co nejvíce živin

    V době, kdy američané spotřebují v průměru pouze asi jednu porci ovoce a jednu porci zeleniny denně, i když se předpokládá, že bychom měli zkonzumovat 5 – 13 porcí, je zcela zřejmé, že se bude líbit dát si džus nebo smoothie.
    Džus může být vhodný způsob, jak si dát více ovoce a zeleniny. A, hele, udělat si vlastní lektvar džusu může být docela zábavné.

    Takže, zde je otázka: Co je lepší pomůcka, odšťavňovač nebo mixer? Udělá jeden lepší práci na vytažení živin z ovoce (a zeleniny)?

    Vykopali jsme studii z roku 2012, ve které vědci z Texas A&M University vyhodnotili obě techniky. Rozhodli se udělat grepový džus s použitím tří různých pomůcek: Vitaprep mixer, ruční vymačkávač a White-Westing elektrický odšťavňovač.

    Zjistili, že mixovaný džus má značně vyšší hodnoty cenných fyto-živin ve srovnání s džusem, vyrobeným v odšťavňovači (elektrický odšťavňovač a ruční vymačkávač měl přibližně stejné hodnoty).

    Zejména, mixovaný džus měl asi sedminásobně vyšší obsah sloučeniny zvané naringin.

    Naringin je flavonoid u kterého bylo prokázáno, že má schopnosti bojovat proti rakovině, stejně tak jako silné protizánětlivé a antioxidační účinky, které mohou být prospěšné pro léčení diabetu a dalších metabolických poruch. Žádná z těchto ale neříká, že mixování grapefruitu bude mít měřitelný vliv na vaše zdraví.

    Ale jestliže chcete dostat živiny, tato studie ukazuje, že může mít velký vliv na hladinu flavonoidů to, jak svůj džus vyrábíte.

    Autoři listu zvaného The Salt neočekávali tak podstatný rozdíl.

    “Ano, byl jsem opravdu překvapen, stejně jako všichni v laboratoři”, říká nám v mailu Rammohan Uckoo, výzkumný pracovník centra pro zlepšení zeleniny a ovoce v Texas A&M. Takže, co vysvětluje ten rozdíl? “Mixovaný džus má větší obsah dužiny, což odpovídá maximálním hladinám naringinu,” říká Uckoo.

    Navíc, mixovaný džus obsahoval více ovocných segmentových membrán – ty bílé vrstvy tenoučké vlákniny, které lemují vnější stranu každého segmentu – kde je vyšší koncentrace flavonoidů.

    Už dlouho je známo, že to, jak nakládáme s jídlem nebo jak ho vaříme, může mít vliv na obsah živin. Například, právě minulý týden jsme zveřejnili studie, že pomerančový džus může mít více cenných fyto-živin, než stejná porce ovoce.

    A když přijde na absorbování živin, někdy je lepší vaření a přidání trochu tuku. Jak už jsme si všimli, získat co nejvíce karotenů rozpustných v tucích v mrkvích a rajčatech, přidání trošky olivového oleje napomůže našemu tělu absorbovat více cenných oxidantů. Závěrem, dle výzkumů o výživě, je, že rozmanitá strava, která obsahuje jak široký rozsah zeleniny a ovoce – jak džusů a celých plodů – je víceméně nejlepší strategie pro naše zdraví. “Je to opravdu váš stravovací vzor”, říká Jeffrey Blumberg, nutriční specialista v Antioxicant Research Laboratoři na Tufts Universitě, který toto téma dlouho studoval.

  • Typy odšťavňovačů: Rozdíl mezi odšťavňovači s lisováním za studena a odstředivými odšťavňovacími lisy
    Typy odšťavňovačů: Rozdíl mezi odšťavňovači s lisováním za studena a odstředivými odšťavňovacími lisy

    Je docela možné, že se zajímáte o koupi odšťavňovače. Pokud jste to ještě neslyšeli, odšťavňování je trend. Nemluvíme o typech odšťavňovačů Barry Bonds, ale o typech Jack LaLanne. Nedávná prohlášení slibují, že pití čerstvě vylisovaných šťáv může pomoci snížit hmotnost, zvýšit imunitu, je to prevence proti rakovině a čistí to váš organismus. Jestli je to celé pravda se uvidí, ale uškodit to nemůže, že?

    Píšeme o jídle, takže samozřejmě ne, že nenávidíme jídlo natolik, že bychom přešli na kompletní očist u dž usem. Ale bylo by hezké zakomponovat tyto zdravé benefity do naší stravy – víte, vyčistit všechny ty totchos a doughnuty v ní. Jediným problémem je rozhodnout, jaký odšťavňovač koupit.
    Pokud nejste milionář, který by si mohl dovolit originální Norwalk h ydr auli ck ý tl akov ý odšť avňo v ač za 59.880 Kč, jsou dva základní typy možností na trhu:

    1. Odstředivý odšťavňovací lis

    Tradičně je to nejběžnější typ odšťavňovače. Tento typicky používá rychle rotující kovový kotouč, který se točí proti sítku, přes které se odděluje šťáva od dužiny pomocí odstředivé síly. Džus a slupka jsou potom oddělovány do dvou různých nádob. Problém s odstředivými odšťavňovači je, že rychle rotující kotouč vytváří teplo, což ničí některé z enzymů v ovoci a zelenině, které odšťavňujete. Teplo také oxiduje živiny, ponechává tedy méně živin, než odšťavňovač s lisováním za studena.

     

    2. Odšťavňovače s lisováním za studena (nebo také žvýkací odšťavňovače)

     

    Tyto nejnovější odšťavňovače oddělují šťávu tím, že nejprve nadrtí a pak stlačí ovoce a zeleninu pro nejvyšší výtěžnost šťávy. Protože takto se nevytváří tolik tepla, zachovávají si více čerstvých neporušených živin. Toto je blíže tomu (ale NE stejně), co dostanete z typu BluePrint.

     

    Analýza

    Po vyzkoušení odšťavňovačů a po provedení průzkumu, jsme zjistili:

    Hlavní bod:

    Kupte odstředivý odšťavňovač, pokud:

     

    -- Budete používat odšťavňování zejména pro vaření a pečení nebo jiné procesy, kde stejně bude případně ohříváno

    -- Nejste tak nároční na získání maxima živin

    -- Snažíte se ušetřit

    Kupte si pomalý odšťavňovač, pokud:

     

    -- Se chcete očistit, dělat ořechová mléka a zelené džusy a máte rádi čerstvé džusy

    -- Chcete do svého těla dostat co nejvíce živin

    -- Nezáleží vám na tom, že utratíte nějaké peníze navíc

     

    Veselé odšťavňování!

  • Odšťavňování versus mixování: vše, co potřebujete vědět
    Odšťavňování versus mixování: vše, co potřebujete vědět

    Jedna z nejběžnějších otázek, na kterou se mě lidé ptají je “Joe, jaký je rozdíl mezi odšťavňováním a mixováním?” Nyní si můžete myslet, že rozdíl je jasný – ale ukázalo se, že je spousta nejasností ohledně těchto dvou, a mhoho lidí věří, že odšťavňují, i když ve skutečnosti mixují. Takže, pojďme si to objasnit!
    Když odšťavňujete, stroj extrahuje šťávu (to je ta voda a většina obsažených živin), která po sobě zanechává dužinu. Když mixujete, nezůstává žádná dužina. Mixery rozdrtí vše a vyrobí smoothie.

    Můžeme si to splést v tom, že všechny tyto mašiny používají různá jména. Když uvidíte název “Nutrition Extractor™, například, jak poznáte, jestli je na odšťavňování nebo na mixování? Jednoduše se sami sebe zeptejte: odstraňuje tento stroj dužinu? Pokud ne, není to odšťavňování!

    Ale Joe, co je lepší?

    Dívám se na to tak: všichni potřebujeme spoustu čerstvé zeleniny a ovoce v naší stravě, je jedno, jestli je jíme, odšťavňujeme a nebo mixujeme. Jsou bohaté na výživné látky, takže jakkoliv je sníme – vše je dobré!

    Odšťavňování a mixování – oba způsoby jsou vhodné zařadit do naší stravy a také nabízí větší variabilitu, než kdybychom je jedli jinak. Ale oba způsoby jsou rozdílné a je důležité porozumět tomu, proč.

    Pokud odšťavňujete, odstraňujete nerozpustnou vlákninu – dužinu. Nerozumějte tomu špatně. Vláknina je pro vás dobrá. Uchovává to váš zažívací trakt zdravý a zpomaluje to absorbování cukru. Ale zároveň také zpomaluje absorbování živin a některé živiny zůstávají ve vláknině. Když odšťavňujete, vytěžítě až 70% živin přímo do sklenice a bez nerozpustné vlákniny vaše tělo absorbuje 100% těchto živin.

    Podívejte se na ingredience, které použijete příště pro přípravu P rům ě rné ze len é šť á vy například, a představte si, že byste ke každému jídlu snědli tak velkou mísu salátu – žvýkali byste to celý den! Dokonce ve smoothie, i tam je toho hodně, co byste snědli.

    Stále jste soustředěni na vlákninu? Jedna z našich Restart výživových specialistek, Claire, napsala skvělý příspěvek, vysvětlující fakta o vláknině a od šťáva v á n í.

    Na Restart, který je nejlepší?

    Máte dvě možnosti, když si vybíráte Reboot plan: pouze odšťavňování, nebu džus plus jezení výhradně ovocné a zeleninové stravy. Oboje je super, a co si vyberete závisí na vašich cílech a vašem aktuálním stavu zdraví.

    Pokud Restartujete ze zdravotních důvodů, nebo máte skromné cíle redukce hmotnosti, Restart jezením může být lepší volbou. Ale, pokud Restartujete protože máte skromné až vyšší cíle redukce hmotnosti, Re sta rt o d šť a vň o vá n ím je lepší varianta. Pokud pouze odšťavňujete, budete mít tendenci snížit váhu rychleji.

    Často se mě ptají “Můžu použít svůj mixer/Vitamix/NutriBullet na Restart?” Můžete, ale pokud tak učiníte, děláte vlastně Restart odšťavňováním: plán, který budete dodržovat je jiný, recepty na odšťavňování musí být upraveny (jsou tvořeny pro odšťavňovač!), a výsledky se také mohou zdát odlišné.

    Stále popleteni? Podívejte se na mě, když vyrábím džus a smoothie na Reboot Kitchen. Uvidíte, jaký je rozdíl!

    A abych ještě více pomohla s porozuměním rozdílů mezi odštavňováním a mixováním, dáváme dohromady následující grafické zpracování Odšťavňování versus Mixování. Zde je vrchol upoutávky (klikněte na obrázek, abyste to viděli celé!).

    Džus

    Rozpustná vláknina zůstává ve šťávě

    Pokud není ve šťávě nerozpustná vláknina, výživy mnohem snadněji projdou do krevního oběhu, usnadňující zažívání

    Není z dužina!

    Rychlé uvolňování

    Živiny ve šťávě jsou vysoce koncentrované a rychleji a snadněji se vstřebávají

    Nerozpustná vláknina zpomaluje zažívání a zanechává déle pocit plnosti.

    Můžete vidět dužinu

    Smoothie

    S prodlouženým uvolňováním

    Nerozpustná vláknina způsobuje pomalejší, více prodloužené uvolňování živin

    Pokud se chcete dozvědět více o odšťavňování a mixování, stala jsem se partnerkou MindBodyGreen na vytvoření detailního videového kurzu: Komple tní průvodce odš ťa vňo vá ním a m ix ová ním.

    1. Nutriční analýza výnosu provedena prostřednictvím nezávis lé t es tovac í laborat oře

  • Odšťavňování nebo Mixování: Co je lepší?
    Odšťavňování nebo Mixování: Co je lepší?

    To je otázka, kterou si stále klademe. Co je lepší: odšťavňování nebo mixování? Nabízí jeden z nich více zdravotních výhod než druhý? Džusy a smoothie obojí hrají důležitou roli ve wellness programu a v obou našich filmech Food Matters a Hungry For Change diskutujeme jejich výhody. Věříme, že jak odšťavňování, tak mixování mají velké výhody, ale každý jiným způsobem.


    Zde je krátké srovnání, které popisuje rozdíly mezi nimi, stejně tak jako jejich specifické výhody.

    Jaký je rozdíl?

     Odšťavňování

    Odšťavňování je proces, který odděluje vodu a živiny z produkce a vyhodí nestravitelnou vlákninu.

    Bez této vlákniny nemusí váš zažívací systém pracovat tak těžce, aby zpracoval jídlo a absorboval živiny. Ve skutečnosti, pro vaše tělo jsou živiny více dostupné ve větším množství, než kdybyste museli jíst celé ovoce a zeleninu.

    Toto je užitečné zejména pokud máte citlivý zažívací systém nebo onemocnění, která potlačují ve vašem těle zpracování vlákniny. Vláknina v produktu napomáhá zpomalení procesu zažívání a poskytuje rovnoměrné uvolňování živin do krevního oběhu. Jason Vale nazývá odšťavňování ”výživový express!”

    Čerstvě vymačkané zeleninové džusy tvoří část nejvíce léčivých a detoxikačních programů, protože jsou tak bohaté na živiny a výživu a obnovují tělo na buněčné úrovni. 

    Pozor: Pokud z produktu odstraňujete vlákninu, tekutá šťáva je absorbována rychle do vašeho krevního oběhu. Pokud odšťavňujete pouze ovoce, způsobí to rapidní zvýšení hladiny cukru a nestabilní hladina cukru v krvi může vést ke změnám nálady, ztrátě energie, problémům s pamětí a další!

    Vláknina je také sytící a bez vlákniny ve šťávě mají někteří lidé sklony k tomu, že znovu rychle dostanou hlad.

    MIXOVÁNÍ

    Na rozdíl od džusů se smoothie skládá z celého ovoce nebo zeleniny, slupky a všeho a obsahuje veškerou vlákninu ze zeleniny.

    Nicméně, proces mixování odděluje dužinu bokem (což činí ovoce a zeleninu stravitelnější) ale také napomáhá zpomalit a dokonce uvolňovat živiny do krevního oběhu a brání rychlému cukru v krvi. Smoothie mají tendenci více zasytit, protože obsahují dužinu a všeobecně rychleji se dělají než džus, takže je to super drink na ráno na snídani, nebo jako svačinka během dne.

    Tím, že smoothie obsahuje i dužinu, má větší objem. Také si do porce šťávy můžete zabalit více porcí ovoce a zeleniny než do smoothie.

    Pravidla pro odšťavňování a mixování

     

    1. Je lepší nekombinovat ovoce se zeleninou (pokud to není jablko). Může to ovlivnit, jak fungují enzymy zažívání.

    Nevypadá, že by to bylo důležité pro zelené šťávy a smoothies, ale zelenina jako je mrkev, červená řepa, brokolice a cukety se nehodí dobře k ovoci z kvůli jejich vysokému obsahu škrobu. Dr. Herbert Shelton ve své knize Food Combining Made Easy vysvětluje, že jídlo s obsahem škrobu má být pozřeno odděleně, protože škroby se štěpí působením jiných enzymů, než které jsou používány pro jinou skupinu jídel. Kombinování jídel s obsahem škrobu s ovocem může způsobit kvašení a plynatost. 

    1. Snažte se vypít džus nebo smoothie ihned. Po 15 minutách světlo a vzduch zničí mnoho živin. Jestliže to nemůžete vypít ihned, přelijte ho do té doby do tmavé vzduchotěsné nádoby.

     

    Použití správného vybavení

    Chcete-li získat nejvyšší užitek ze svých šťáv a smoothie, je důležité používat správné vybavení. Investujte do odšťavňovače dobré kvality. Levnější, odstředivé odšťavňovače znamenají teplo a kyslík a tím se ve vašem ovoci a zelenině ničí enzymy a živiny. I když to zpočátku může být nákladnější, premiový odšťavňovač s lisováním za studena vyrábí džus nejvyšší kvality a umožní tak dostat z vašeho ovoce a zeleniny více, čímž dlouhodobě šetří náklady.

    Mašiny samy o sobě mají delší trvanlivost. Na rozdíl od hrubé extrakce odstředivých odšťavňovačů, žvýkací nebo s lisováním za studena odšťavňovače stlačí ovoce a zeleninu, aby vymáčkly jejich šťávu.

    Totéž se týká mixerů. Chcete mixer, který by byl jemný k vaší produkci a neohřívá enzymy při oddělování vlákniny. Utrácíme peníze za přístroje, oblečení, restaurace a další luxus a tak proč bychom si nemohli dovolit investovat do zdraví koupením kvalitního odšťavňovače nebo mixeru, který za to jistě stojí.

Hrdí operátoři řady spotřebičů Optimum v České republice

PayPal Logo

contact info

  • Athena Solutions Pty Ltd – Froothie (NL)
    Unit 4, 173-181 Rooks Road
    Vermont VIC 3133
    Australia
  • DPH registrační číslo : NL 824103099B01
    Zákaznický servis : [email protected]
    telefonní číslo : 228880081

INSTAGRAM